Barbaros Mah. Batı Çevre Yolu (Kayseri Yolu 2. Km) Onikişubat / Kahramanmaraş

Tekstil İhtisas OSB Tanıtım Toplantısı Yapıldı

KMTSO Başkanı, “Kahramanmaraş Ticaret Sanayi Odası olarak 4 yıl önce başlattığımız yeni sanayi alanlarının oluşturulması çalışmasının eseri olan Tekstil İhtisas OSB’yi tamamlamanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

5 bin dönümlük Tomsuklu Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin tanıtım toplantısı Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Salonunda gerçekleştirildi. Tekstilde Türkiye’nin 4’üncü büyük şehri olan Kahramanmaraş, Tekstil İhtisas OSB’nin tamamlanması ile birlikte ilave 25 bin kişilik istihdam ve ihracatta ciddi bir sıçrama yaşayacak. Türk iplik sektörünün yüzde 35’ini elinde bulunduran Kahramanmaraş, yeni OSB ile 5 milyar dolar ihracat hedefine bir adım daha yaklaştı.

YENİ ALANLAR OLUŞTURULACAK

Toplantının açılış konuşmasını yapan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Yönetim Kurulu Başkanı: “Kahramanmaraş'ın kalkınması, ekonomik ve sanayi gelişimi adına en büyük sıkıntımız maalesef sanayi parseli üretmememizdi. Özel mülkiyeti sizin dahi olsa Toprak Koruma Kurulu’ndan geçmeden ÇED belgesi almadan buralara ruhsat almak sanayi tesisi yapmak artık çok zor. Bununla birlikte izinleri dahi alsanız bugünkü rakamlarla yapacağınız yatırımın değeri kadar neredeyse arsa bedelleri isteniyor. Bu da sanayiciyi zorluyor. Kahramanmaraş'ta biz de böyle bir OSB’nin kuruluşu için çalışmalara başladık. Kahramanmaraş maalesef hazine arazileri olarak çok zengin bölge değil. Tomsuklu askeri bölgenin yanındaki alana yaklaşık 2500 dönümü Hazine arazisi olan 2500 dönüm de özel mülkiyeti birleştirerek 5 bin dönümlük sanayi alanı oluşturduk” dedi

6. BÖLGE AVANTAJLARINDAN YARARLANILACAK

Başkan, Kahramanmaraş’ın şu anda yatırım teşvik sisteminde 5’inci bölgede olduğunu Tekstil İhtisas OSB ile 6’ıncı bölge avantajlarından yararlanılacağını belirterek, “Kahramanmaraş’ta ikinci Organize Sanayi Bölgesi ihtiyacı, Kavlaklı Mahallesinde kurulu bulunan mevcut Organize Sanayi Bölgesinin doluluk oranının %100’e ulaşmış olması ve girişimcilerimize yatırım yeri tahsisi imkanı kalmamasından doğmuştur. Kahramanmaraş’ın, Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar kapsamında 5. bölgede yer alması, organize sanayi bölgelerinde yapılacak yatırımların ise 6. bölge teşviklerinden faydalanacak olması OSB’lere olan talebi artırmıştır” dedi

100 YILLIK İHTİYACA YETECEK

Başkan OSB’nin 100 yıllık ihtiyaca yeteceğinin altını çizerek şunları söyledi: “Kahramanmaraş Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ne komşu pozisyonda bulunan, Orman hazinesine tescilli 2600 ha boş durumdaki arazi düşünüldüğünde, Kahramanmaraş’ın 100 yıllık ihtiyacına yetecek sanayi bölgesi oluşturabilecek ve yeni bir Organize Sanayi Bölgesi alanı aramaksızın tahmini olarak 20 milyon m2 büyüklüğüne ulaşılabilecektir. 2011 yılında göreve geldiğimde hemen ilk aylarda Kahramanmaraş eski valisi Şükrü Kocatepe ile birlikte yer seçimi alakalı 1 yıl boyunca ciddi bir çalışma yaptık. 2012 yılında kuruluş protokolü ile birlikte çalışmaya başladık. 4-5 yıllık bir çalışmanın eseri. Bu bölgenin ÇED olumlu belgesini aldık. KMTSO proje sahibi olarak jeolojik etüt ve ÇED belgelerinin çalışmalılarını tamamladık. Ciddi hukuki problemler vardı, hukuki problemler ile ilgili KMTSO olarak buna müdahil olarak mahkemeye bazı bilgi ve belgeleri sunduk. Sonuç olarak bugün bu noktaya geldik. KMTSO olarak Tekstil İhtisas Sanayi Bölgesi için yapmış olduğumuz resmi harcama 2 milyon 300 bin TL.”

ARSA FİYATLARI VE BAŞVURULAR

Başkan arsa tahsis başvuraları için ise şöyle konuştu, “A-Grubu parselleri:120,00TL/m2, B- Grubu parselleri:100,00TL/m2, C- Grubu parselleri:  80,00TL/m2, D- Grubu parselleri: 70,00TL/m2

A- GRUBU PARSELLER 5 PARSEL (580.107,61 m2) B- GRUBU PARSELLER 21 PARSEL (1.878.231,19 m2)C- GRUBU PARSELLER 29 PARSEL(859.659,24 m2) D- GRUBU PARSELLER 7 PARSEL (125.031,59 m2)”

MÜTEŞEBBİS HEYET

Dulkadiroğlu Kaymakamı ve Tomsuklu İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Türköz ise OSB tüzel kişiliğinden bahsetti. Mehmet Türköz şöyle konuştu: “4562 Sayılı Organize Sanayi Bölgeleri hakkında kanun ve uygulama yönetmeliğine bağlı olarak yapılan iş ve işlemler, kanun çerçevesinde bir müteşebbis heyeti oluşturuluyor. Bu heyetin paydaşları Kahramanmaraş Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığından oluşan 15 kişilik bir heyet. Bu heyetin çalışma prensibi TBMM gibi. İlke kararları müteşebbis heyetinden çıkar, yönetim kurulu olarak da bu çıkan kararlar uygulanır.”

MAHALLE ARALARINDA FABRİKA YAPMAMALIYIZ

KMTSO Meclis Başkanı Hanifi Öksüz de OSB’lerde yatırım yapmanın müteşebbise çok faydasının olduğunu belirterek: “Yatırımcımız daha erken davrandı. Kahramanmaraş’ta ilk sanayiyi giren müteşebbisleriz. Altyapımızı kendimiz yaptık, bulduğumuz yerlere fabrikaları yaptık. OSB ile tanışınca, Organize Sanayi Bölgesinin avantajını anladık. Bazı şeyleri yaşayınca anlıyoruz. Dolayısıyla OSB’lerin dışında sanayi yatırımı yapılmamalı diye düşünüyorum. Rekabet gücünüzü de çok etkileyecek. Altyapı hazır, enerjisi hazır olarak yerlerinizi alıyorsunuz. Toplu olarak buhar ürerimi sağlanıyor, toplu olarak eğitim merkezleri açılabilir, artık mahalle aralarında fabrika yapmamalıyız. Bu, şehrimizin imar gelişimi açısında da çok önemli. Makinelerimiz zaman içerisinde eskiyor. Teknoloji geriye kalıyor. Yeni makinaları sakın ola ki eski tesislerin içine getirmeyin. Mevcut arsalarınız da değerleniyor. Komple yeni vizyon ile yeni teknoloji ile OSB’ye yatırım yapın. Bunlar sizin rekabet gücünüzü çok genişletir. Büyük projelere tek başınıza giremeyecek iseniz anlaşabildiğiniz işletmeleri yanınıza alın gücünüzü, çevrenizi ve aklınızı birleştirerek bir yere varın”

Kahramanmaraş OSB Müdürü Mehmet Temizel ise yatırımlar ve yer tahsisi hakkında bilgilendirme yaptı. Toplantı soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.

Kaynak: www.kmtso.org.tr